Festivalio „Operetė Kauno pilyje 2016” renginiai ir koncertai

IMG_75372016 m. festivalio renginių ir koncertų programose dalyvauja Lietuvos ir užsienio šalių įvairias menines mokyklas ir kultūras atstovaujantys atlikėjai, pateikiantys ištikimiesiems gerbėjams margą populiarios ir rečiau atliekamos sceninės muzikos mozaiką.

Jau keletą metų iš eilės pirmieji festivalio koncertai žiūrovus kviečia besibaigiant pavasariui, o paskutiniai festivalio akordai nuskamba rugsėjo pabaigoje. Įspūdingi potyriai, intriguojantys susitikimai, vyksta įvairiose žavingų Kauno apylinkių scenose. Šių metų programoje organizatoriai pateiks keletą kontrastingų akcentų…

Pradedamųjų koncertų programose gegužės 27 d. Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje nuskambėjo pirmieji festivalio akordai. Jau keletą metų iš eilės įžanga į festivalio renginių simfoniją tampa vis nauja koncertinė programa, skambanti žavingų architektūrinių ansamblių apsuptyje, gamtos prieglobstyje. Šiemet naują, pietietišku temperamentu alsuojančią koncertinę programą „Žėrinčios spalvos, ritmai ir aistros“ puikioje Raudondvario koncertinėje erdvėje klausytojams pateikė vis labiau populiarėjantis VDU kamerinis orkestras ir jo vyriausiasis dirigentas Jonas Janulevičius, beje, šiam kolektyvui orkestravęs nemažą dalį programos kūrinių. Drauge su šiuo kolektyvu pasirodė pirmą kartą festivalio renginiuose dalyvaujantys instrumentalistai – klarneto virtuozas Andrius Bernotaitis ir nemažiau perspektyvus akordeono meistras Laimonas Salijus. Vyrišką kompaniją papildė dainininkas Andrius Apšega. Programa klausytojus sužavėjo kompozitorių Andre Mehmari, Wolfgang Schröder, Aram Chachaturian, Richard Strauss, Richard Galliano, Maurice Ravel, Jacques Ibert, Enrico Cannio melodijomis ir ugningais ritmais.




Šią programą menininkai atliko ir gegužės 28 d. kitame Lietuvos krašte – Alantos technologijos ir verslo mokyklos salėje. Šio krašto klausytojai jau pernai susipažino su operetės festivalio rengiamomis programomis, tad nemažiau nuotaikingą reginį organizatoriai turėjo jiems patiekti ir šiemet.


afisa-vilkijosLiepos 24 d. Vilkijos gyventojai ir svečiai turės puikią progą pasigėrėti žavesio neprarandančiomis „valsų karaliaus“ Johanno Strausso melodijomis, kurias atliks pripažinti jaunosios kartos Kauno dainininkai Ieva Goleckytė, Ingrida Kažemėkaitė, Andrius Apšega, Egidijus Bavikinas, Povilas Padleckis ir jiems talkinantis VDU Kamerinis orkestras. Programa „Popietė su Johanu Štrausu“ skambės nuostabioje architektūrinėje erdvėje – Vilkijos Švč. Jurgio bažnyčioje. Koncertą veda Ieva Vaznelytė.


 

Ypatingas šių metų festivalio „Operetė Kauno pilyje“ svečias – Sankt-Peterburgo varinių ragų orkestras ir jo įkūrėjas, meno vadovas ir dirigentas Sergei Polyanichko. Šis kolektyvas pasaulinį pripažinimą pelnė savo unikaliu, analogų neturinčiu neįprastų koncertinėje estradoje pučiamųjų instrumentų skambesiu. Jau pats instrumentų pavadinimas – variniai ragai – kelia nuostabą, kaip jais gali būti atliekami patys įvairiausi kūriniai – nuo pripažintos klasikos iki 21 a. kompozitorių kūrybos.

Pamatyti unikalų muzikantų kolektyvą ir tokį stebuklą išgirsti galima liepos 6 d. Raudondvaryje, Menų inkubatoriuje vyksiančiame koncerte. Su kolektyvu programos klausytojus supažindins ir renginį ves aktorius Ramūnas Šimukauskas.

Abu šių metų pagrindiniai didieji festivalio koncertai –tai prabėgusių metų koncertinių programų retrospektyva. Liepos 5 ir 6 dienomis festivalio gerbėjai susitiks su visais muzikiniais scenos žanrais, kuriuos puoselėja festivalio organizatoriai – opera, operete, miuziklu, gražiausiomis dainomis iš kino filmų, populiariomis melodijomis, kurias atliks įspūdingas būrys Lietuvos dainininkų ir svečiai iš Latvijos, Estijos, Rusijos, Vengrijos, Rumunijos, Ukrainos, JAV. Grieš Sankt-Peterburgo ir VDU Muzikos akademijos studentų festivalio simfoninis orkestras, kuriam diriguos festivalio vyriausiasis dirigentas Jonas Janulevičius, jo kolegos – Julius Geniušas, Virgilijus Visockis, Erki Pehk (Estija), Oksana Madaraš (Ukraina), Aleksej Vasiljev (Rusija). Koncerto režisierius – Kęstutis S.Jakštas. Liepos 5 d. koncerte žiūrovai pamatys ir ypatingo šių metų svečio – Sankt-Peterburgo varinių ragų orkestro – pasirodymą.

 

Jau tapo tradicija, kad liepos 6 d. 21 val. festivalio dalyviai, svečiai ir žiūrovai drauge su viso pasaulio lietuviais Mindaugo karūnavimo dienos proga gieda Tautinę giesmę. Šioje akcijoje kasmet dalyvaujantys pripažįsta, kad apima ypatingas vienybės, susitelkimo ir giminystės jausmas, kada Tautinę giesmę gieda tūkstantinė minia.




Festivalio baigiamuosiuose koncertuose tris skirtingas programas atliks jaunoji dainininkų karta. Neapolietiškų dainų programa skambės rugsėjo 17 d. Gelgaudiškio dvaro scenoje. Rugsėjo 23 d. Alantos verslo ir technologijų mokykloje solistai pakvies į susitikimą su Johano Štrauso kūryba, o rugsėjo 25 d. Raudondvario Menų inkubatoriuje nuskambės paskutiniai festivalio akordai – „Operetė mano meilė“. Šiuose koncertuose dalyvaus VDU Kamerinis orkestras, dirigentas Jonas Janulevičius ir dainininkai Ieva Goleckytė, Ingrida Kažemėkaitė, Andrius Apšega, Egidijus Bavikinas, Povilas Padleckis.

Visi koncertai yra NEMOKAMI!

Lina Stankevičiūtė